Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Dlaczego warto jeść banany.
Włączenie większej ilości bananów do swojego jadłospisu potrafi przynieść wymierne korzyści dla profilaktyki prawidłowo funkcjonującego organizmu.

 

Banany mogą wspomóc osobę która
Rozwój medycyny estetycznej w mniejszych miastach
Warszawa, jako stolica, jest miastem najlepiej rozwiniętym, z najlepszą dostępnością różnego rodzaju usług i towarów. Mniejsze miasta, gonią stolicę i z roku na rok zapewniają
Co robić by żyć zdrowo?
Z roku na rok coraz bardziej rośnie świadomość zdrowego trybu życia - i to co ciekawe, zarówno wśród osób młodych jak i tych nieco starszych. Duży udział w tym mają kampanie promocyjne rozpowszechniane
Skóra naczynkowa – kiedy na twarzy pojawiają się czerwone pajączki
Skóra naczynkowa jest delikatna, często się zaognia, łatwo ją podrażnić i niestety bywa, że zdobią ją niechciane czerwone pajączki. Takie pęknięte naczynka
Mydło do włosów czyli innowacja w branży beauty.
Zanieczyszczenie środowiska, ogromne ilości odpadów i śmieci, to globalny problem. Na szczęście możemy przyczynić się do zmniejszenia tego problemu między innymi myjąc
Jak zadbać o sprawność ruchową dziecka?
Dość oczywiste jest to, że dziecko w pierwszych miesiącach swojego życia nie jest w stanie w pełni kontrolować swojego ciała. Niemowlak musi dopiero stopniowo nauczyć się podstawowych
Golenie zarostu- pierwsze kroki
Pierwsze golenie to stresujące i ważne wydarzenie w życiu każdego nastolatka. Moment ten jest często wyczekiwany, bo oznacza wejście w nowy etap dojrzałości- stawanie się mężczyzną. Niesie

Posted by on marzec 16, 2020 in Zdrowie |

Cukrzyca, choroba metaboliczna.

Cukrzyca, choroba metaboliczna.

Jeszcze 50 lat temu jedynym lekarstwem, jakie medycyna miała do zaoferowania chorym na cukrzycę, była niemal głodowa dieta pozbawiona węglowodanów. W dzisiejszych czasach mogą oni żyć niemal normalnie, pracować, uprawiać sport.

 

To niezwykła choroba w Polsce cierpi na nią około 2 mln osób a drugie tyle nie wie, że choruje. To nietypowa choroba ponieważ organizm ginie z głodu wśród obfitości pożywienia, ponieważ brakuje mu hormonu niezbędnego do tego, by pobrać krążący we krwi zapas paliwa zwanego glukozą. Trzustka zawiera miliony wysp insulinowych, to najbardziej aktywny gruczoł trawienno-endokrynny. Mierzy ok. 15 cm i produkuje do 2 litrów soku trawiennego dziennie. Ponadto wytwarza dwa bardzo ważne hormony: insulinę i glukagon, które są niezbędne do przyswajania cukrów.

 

Cukrzyca do niedawna była uważana za chorobę ludzi starszych, jednak obecnie coraz częściej dotyka ona 30-, 40-latków a nawet dzieci. Jest ona przewlekłą chorobą metaboliczną, która pojawia się wtedy, gdy dochodzi do zaburzeń wytwarzania insuliny przez trzustkę lub gdy przyswajanie tego hormonu przez organizm jest nieprawidłowe. Cukrzyca jest uznawana za chorobę nieuleczalną, konieczne zatem jest zaakceptowanie jej i nauczenie się z nią funkcjonować. Życie z nią nie musi być przykre jednak trzeba przestrzegać ściśle wszystkich zaleceń lekarza diabetologa. Dotyczą one trybu życia, diety, a także dawkowania leków i dyscypliny w samodzielnym mierzeniu poziomu cukru we krwi. W zaakceptowaniu tego schorzenia pomaga zrozumienie na czym polega mechanizm trawienia i czemu służy insulina.

 

Jeśli insuliny brakuje mamy do czynienia z cukrzyca typu 1 wynikającą z bezwzględnego braku insuliny. Natomiast kiedy komórki stają się niewrażliwe na działanie insuliny co dzieje się w cukrzycy typu 2 wynikającej ze złego działania insuliny. Według Światowej Organizacji Zdrowia do 2030r. na cukrzycę zachoruje ponad 360mln ludzi to 5-6% społeczeństwa. Aktualnie w Polsce choroba ta dotyka 4% społeczeństwa, z czego połowa nie jest tego świadoma. Dlatego głównym wyzwaniem i celem dla lekarzy, służby zdrowia i całego społeczeństwa jest profilaktyka i wczesne rozpoznawanie cukrzycy, głównie u osób z grupy ryzyka. Aby utrzymać prawidłowy poziom insuliny chory musi koniecznie poznać swoje codzienne zapotrzebowanie energetyczne. Zależy ono od stylu życia, rodzaju wykonywanej pracy, płci, kondycji fizycznej, To pozwoli dietetykowi oraz lekarzowi ustalić ilość węglowodanów, białek i tłuszczy zawartych w pożywieniu. Ustalenie zapotrzebowania energetycznego oraz ułożenie odpowiedniej diety jest podstawą do zdrowego funkcjonowania chorego na cukrzycę.