Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
W jaki sposób usunąć blizny? Leczeni blizn i rozstępów.
Trądzik, operacja czy głębokie skaleczenie wymagające interwencji chirurga, to tylko niektóre zdarzenia skutkujące w blizny. O ile jeszcze w przypadku mężczyzn blizna
Baza pod makijaż - czy warto ją stosować?
Makijaż jest ważny
Dla wielu kobiet makijaż jest ważną częścią codzienności, niezbędnym elementem przy okazji ważnej uroczystości, sposobem na dodanie sobie pewności siebie.
Zmniejszanie dolegliwości bólowych kręgosłupa
Jedną z najczęściej pojawiających się dolegliwości bólowych u osób w średnim i starszym wieku są bóle kręgosłupa. Jest takie powiedzenie, że na dolegliwości odczuwane na starość
Maseczka z kurkumy
Nasz styl życia, wybory żywieniowe mają odbicie w kondycji skóry, włosów i paznokci. Ciężkostrawne potrawy, zbyt duża ilość węglowodanów, używki powodują przyspieszone starzenie się skóry.

 

Dlatego
Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Ziemniaki oraz potrawy z ziemniaków są stałym elementem tradycyjnej kuchni polskiej oraz innych kuchni europejskich. W ostatnim czasie wraz z dynamicznym rozwojem dietetyki i poszukiwań
Co mówią przepisy prawa o pomocy przedmedycznej?
Warto wiedzieć o tym, że ustawodawca w przepisach prawa jasno określił obowiązek udzielania pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach. Każdy uczestnik czy świadek wypadku,
Bezpieczna dieta oczyszczająca organizm – o czym należy pamiętać?
Oczyszczanie organizmu to wciąż popularny temat, jeśli chodzi o zdrowe żywienie i dietetykę. Nieprzemyślany detoks może jednak przynieść więcej szkody

Posted by on Mar 16, 2020 in Zdrowie |

Cukrzyca, choroba metaboliczna.

Cukrzyca, choroba metaboliczna.

Jeszcze 50 lat temu jedynym lekarstwem, jakie medycyna miała do zaoferowania chorym na cukrzycę, była niemal głodowa dieta pozbawiona węglowodanów. W dzisiejszych czasach mogą oni żyć niemal normalnie, pracować, uprawiać sport.

 

To niezwykła choroba w Polsce cierpi na nią około 2 mln osób a drugie tyle nie wie, że choruje. To nietypowa choroba ponieważ organizm ginie z głodu wśród obfitości pożywienia, ponieważ brakuje mu hormonu niezbędnego do tego, by pobrać krążący we krwi zapas paliwa zwanego glukozą. Trzustka zawiera miliony wysp insulinowych, to najbardziej aktywny gruczoł trawienno-endokrynny. Mierzy ok. 15 cm i produkuje do 2 litrów soku trawiennego dziennie. Ponadto wytwarza dwa bardzo ważne hormony: insulinę i glukagon, które są niezbędne do przyswajania cukrów.

 

Cukrzyca do niedawna była uważana za chorobę ludzi starszych, jednak obecnie coraz częściej dotyka ona 30-, 40-latków a nawet dzieci. Jest ona przewlekłą chorobą metaboliczną, która pojawia się wtedy, gdy dochodzi do zaburzeń wytwarzania insuliny przez trzustkę lub gdy przyswajanie tego hormonu przez organizm jest nieprawidłowe. Cukrzyca jest uznawana za chorobę nieuleczalną, konieczne zatem jest zaakceptowanie jej i nauczenie się z nią funkcjonować. Życie z nią nie musi być przykre jednak trzeba przestrzegać ściśle wszystkich zaleceń lekarza diabetologa. Dotyczą one trybu życia, diety, a także dawkowania leków i dyscypliny w samodzielnym mierzeniu poziomu cukru we krwi. W zaakceptowaniu tego schorzenia pomaga zrozumienie na czym polega mechanizm trawienia i czemu służy insulina.

 

Jeśli insuliny brakuje mamy do czynienia z cukrzyca typu 1 wynikającą z bezwzględnego braku insuliny. Natomiast kiedy komórki stają się niewrażliwe na działanie insuliny co dzieje się w cukrzycy typu 2 wynikającej ze złego działania insuliny. Według Światowej Organizacji Zdrowia do 2030r. na cukrzycę zachoruje ponad 360mln ludzi to 5-6% społeczeństwa. Aktualnie w Polsce choroba ta dotyka 4% społeczeństwa, z czego połowa nie jest tego świadoma. Dlatego głównym wyzwaniem i celem dla lekarzy, służby zdrowia i całego społeczeństwa jest profilaktyka i wczesne rozpoznawanie cukrzycy, głównie u osób z grupy ryzyka. Aby utrzymać prawidłowy poziom insuliny chory musi koniecznie poznać swoje codzienne zapotrzebowanie energetyczne. Zależy ono od stylu życia, rodzaju wykonywanej pracy, płci, kondycji fizycznej, To pozwoli dietetykowi oraz lekarzowi ustalić ilość węglowodanów, białek i tłuszczy zawartych w pożywieniu. Ustalenie zapotrzebowania energetycznego oraz ułożenie odpowiedniej diety jest podstawą do zdrowego funkcjonowania chorego na cukrzycę.