Pages Menu

Categories Menu
Opakowania kaszerowane – klucz do wyrafinowanego wizerunku marki
Opakowania odgrywają coraz większą rolę w budowaniu wizerunku marek, szczególnie tych, które działają na rynku produktów premium. Opakowania kaszerowane
Borówka - nieoceniona na wzrok
Od wieków wiadomo, że rośliny są źródłem wielu cennych substancji leczniczych. Ziołolecznictwo rozwija się nieustannie i jest niezwykle popularne ostatnimi czasy, głównie dlatego, że powoli
Nietrafione kosmetyki
Otrzymałaś od znajomej na swoje imieniny kosmetyki. Niestety, były one zupełnie niedopasowane do Twojego typu cery. Wiesz, ponieważ próbowałaś już wcześniej i stan Twojej skóry tylko się pogorszył.
Jak wyposażyć domową siłownię?
Nie jedna osoba z pewnością zastanawiała się nad tym, aby we własnych czterech kątach wygospodarować przestrzeń na urządzenie niewielkiej siłowni. Jest to bardzo praktyczna sprawa - bez
Niechciane pamiątki
Blizny powstałe w wyniku zabiegów lub urazów ma chyba każdy z nas – jedni mniejsze, inni większe i bardziej widoczne. W zależności od miejsca, w którym się znajdują, mogą być niewidoczne i nie istotne
Jak zrobić swój własny balsam do ciała?
Moda na domowy wyrób kosmetyków kwitnie! Coraz częściej w sieci promowane są warsztaty, podczas których można nauczyć się wykonywać domowe kosmetyki. Wykonanie mydła, szamponu czy
Skóra naczynkowa – kiedy na twarzy pojawiają się czerwone pajączki
Skóra naczynkowa jest delikatna, często się zaognia, łatwo ją podrażnić i niestety bywa, że zdobią ją niechciane czerwone pajączki. Takie pęknięte naczynka

Posted by on mar 16, 2020 in Zdrowie |

Cukrzyca, choroba metaboliczna.

Cukrzyca, choroba metaboliczna.

Jeszcze 50 lat temu jedynym lekarstwem, jakie medycyna miała do zaoferowania chorym na cukrzycę, była niemal głodowa dieta pozbawiona węglowodanów. W dzisiejszych czasach mogą oni żyć niemal normalnie, pracować, uprawiać sport.

 

To niezwykła choroba w Polsce cierpi na nią około 2 mln osób a drugie tyle nie wie, że choruje. To nietypowa choroba ponieważ organizm ginie z głodu wśród obfitości pożywienia, ponieważ brakuje mu hormonu niezbędnego do tego, by pobrać krążący we krwi zapas paliwa zwanego glukozą. Trzustka zawiera miliony wysp insulinowych, to najbardziej aktywny gruczoł trawienno-endokrynny. Mierzy ok. 15 cm i produkuje do 2 litrów soku trawiennego dziennie. Ponadto wytwarza dwa bardzo ważne hormony: insulinę i glukagon, które są niezbędne do przyswajania cukrów.

 

Cukrzyca do niedawna była uważana za chorobę ludzi starszych, jednak obecnie coraz częściej dotyka ona 30-, 40-latków a nawet dzieci. Jest ona przewlekłą chorobą metaboliczną, która pojawia się wtedy, gdy dochodzi do zaburzeń wytwarzania insuliny przez trzustkę lub gdy przyswajanie tego hormonu przez organizm jest nieprawidłowe. Cukrzyca jest uznawana za chorobę nieuleczalną, konieczne zatem jest zaakceptowanie jej i nauczenie się z nią funkcjonować. Życie z nią nie musi być przykre jednak trzeba przestrzegać ściśle wszystkich zaleceń lekarza diabetologa. Dotyczą one trybu życia, diety, a także dawkowania leków i dyscypliny w samodzielnym mierzeniu poziomu cukru we krwi. W zaakceptowaniu tego schorzenia pomaga zrozumienie na czym polega mechanizm trawienia i czemu służy insulina.

 

Jeśli insuliny brakuje mamy do czynienia z cukrzyca typu 1 wynikającą z bezwzględnego braku insuliny. Natomiast kiedy komórki stają się niewrażliwe na działanie insuliny co dzieje się w cukrzycy typu 2 wynikającej ze złego działania insuliny. Według Światowej Organizacji Zdrowia do 2030r. na cukrzycę zachoruje ponad 360mln ludzi to 5-6% społeczeństwa. Aktualnie w Polsce choroba ta dotyka 4% społeczeństwa, z czego połowa nie jest tego świadoma. Dlatego głównym wyzwaniem i celem dla lekarzy, służby zdrowia i całego społeczeństwa jest profilaktyka i wczesne rozpoznawanie cukrzycy, głównie u osób z grupy ryzyka. Aby utrzymać prawidłowy poziom insuliny chory musi koniecznie poznać swoje codzienne zapotrzebowanie energetyczne. Zależy ono od stylu życia, rodzaju wykonywanej pracy, płci, kondycji fizycznej, To pozwoli dietetykowi oraz lekarzowi ustalić ilość węglowodanów, białek i tłuszczy zawartych w pożywieniu. Ustalenie zapotrzebowania energetycznego oraz ułożenie odpowiedniej diety jest podstawą do zdrowego funkcjonowania chorego na cukrzycę.