Pages Menu
 

Categories Menu
Sposoby na leczenie trądziku i usuwania blizn
Okres dojrzewania to bardzo trudny czas dla organizmu. Zmiany hormonalne mogą wywołać prawdziwą rewolucję - wahania wagi, wypryski skórne czy problemy z koncentracją to tylko
Otwieramy stoisko manicure – od czego zacząć?
Bardzo często osoby marzące o posiadaniu własnego salonu kosmetycznego rozpoczynają od zorganizowania stoiska manicure. Jest to mały, ale istotny krok w kierunku rozwoju marki
Brać czy nie brać?
Czy witamina D3 jest nam potrzebna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu? Bez dwóch zdań, tak. Eliksir życia, to hasło wszystko wyjaśnia. W kilku słowach jest ona potrzebna do utrzymania
Zabiegi przywracające młodość - Klinika dermatologii estetycznej w Warszawie
Bez wątpienia, każda z kobiet chciałaby jak najdłużej pięknie i młodo wyglądać. Niestety czas płynie nieubłaganie i z każdym kolejnym rokiem
Cholesterol, wpływ na zdrowie i jego znaczenie dla organizmu.
Cholesterol jest substancją tłuszczową niezbędną do budowy wielu komórek w naszym organizmie. Jego dwa podstawowe źródła w organizmie to wątroba, w której
Nietrafione kosmetyki
Otrzymałaś od znajomej na swoje imieniny kosmetyki. Niestety, były one zupełnie niedopasowane do Twojego typu cery. Wiesz, ponieważ próbowałaś już wcześniej i stan Twojej skóry tylko się pogorszył.
Rozwój medycyny estetycznej w mniejszych miastach
Warszawa, jako stolica, jest miastem najlepiej rozwiniętym, z najlepszą dostępnością różnego rodzaju usług i towarów. Mniejsze miasta, gonią stolicę i z roku na rok zapewniają

Posted by on mar 16, 2020 in Zdrowie |

Cukrzyca, choroba metaboliczna.

Cukrzyca, choroba metaboliczna.

Jeszcze 50 lat temu jedynym lekarstwem, jakie medycyna miała do zaoferowania chorym na cukrzycę, była niemal głodowa dieta pozbawiona węglowodanów. W dzisiejszych czasach mogą oni żyć niemal normalnie, pracować, uprawiać sport.

 

To niezwykła choroba w Polsce cierpi na nią około 2 mln osób a drugie tyle nie wie, że choruje. To nietypowa choroba ponieważ organizm ginie z głodu wśród obfitości pożywienia, ponieważ brakuje mu hormonu niezbędnego do tego, by pobrać krążący we krwi zapas paliwa zwanego glukozą. Trzustka zawiera miliony wysp insulinowych, to najbardziej aktywny gruczoł trawienno-endokrynny. Mierzy ok. 15 cm i produkuje do 2 litrów soku trawiennego dziennie. Ponadto wytwarza dwa bardzo ważne hormony: insulinę i glukagon, które są niezbędne do przyswajania cukrów.

 

Cukrzyca do niedawna była uważana za chorobę ludzi starszych, jednak obecnie coraz częściej dotyka ona 30-, 40-latków a nawet dzieci. Jest ona przewlekłą chorobą metaboliczną, która pojawia się wtedy, gdy dochodzi do zaburzeń wytwarzania insuliny przez trzustkę lub gdy przyswajanie tego hormonu przez organizm jest nieprawidłowe. Cukrzyca jest uznawana za chorobę nieuleczalną, konieczne zatem jest zaakceptowanie jej i nauczenie się z nią funkcjonować. Życie z nią nie musi być przykre jednak trzeba przestrzegać ściśle wszystkich zaleceń lekarza diabetologa. Dotyczą one trybu życia, diety, a także dawkowania leków i dyscypliny w samodzielnym mierzeniu poziomu cukru we krwi. W zaakceptowaniu tego schorzenia pomaga zrozumienie na czym polega mechanizm trawienia i czemu służy insulina.

 

Jeśli insuliny brakuje mamy do czynienia z cukrzyca typu 1 wynikającą z bezwzględnego braku insuliny. Natomiast kiedy komórki stają się niewrażliwe na działanie insuliny co dzieje się w cukrzycy typu 2 wynikającej ze złego działania insuliny. Według Światowej Organizacji Zdrowia do 2030r. na cukrzycę zachoruje ponad 360mln ludzi to 5-6% społeczeństwa. Aktualnie w Polsce choroba ta dotyka 4% społeczeństwa, z czego połowa nie jest tego świadoma. Dlatego głównym wyzwaniem i celem dla lekarzy, służby zdrowia i całego społeczeństwa jest profilaktyka i wczesne rozpoznawanie cukrzycy, głównie u osób z grupy ryzyka. Aby utrzymać prawidłowy poziom insuliny chory musi koniecznie poznać swoje codzienne zapotrzebowanie energetyczne. Zależy ono od stylu życia, rodzaju wykonywanej pracy, płci, kondycji fizycznej, To pozwoli dietetykowi oraz lekarzowi ustalić ilość węglowodanów, białek i tłuszczy zawartych w pożywieniu. Ustalenie zapotrzebowania energetycznego oraz ułożenie odpowiedniej diety jest podstawą do zdrowego funkcjonowania chorego na cukrzycę.