Pages Menu

Categories Menu
Rehabilitacja po urazach i wypadkach
Każdy, kto choć raz w życiu złamał nogę lub uległ poważniejszemu wypadkowi z pewnością docenia wagę rehabilitacji. Ma ona niezmiernie duże znaczenie zwłaszcza przy urazach neurologicznych
Pielęgnacja włosów.
Aby mieć piękne włosy trzeba o nie dbać. Jest mnóstwo szamponów wzmacniający dla włosów i odżywiających.

 

Rozróżniamy kilka rodzajów szamponów na przykład wegańskie, formuła oparta jest
Jakie są zalety stosowania serum do twarzy?
Stosowanie serum do twarzy jest coraz popularniejsze w dziedzinie pielęgnacji skóry. Ten kosmetyk stał się nieodłącznym elementem codziennej rutyny pielęgnacyjnej dla wielu
Operacja kręgosłupa
Bardzo wiele osób miewa problemy z kręgosłupem. Oczywiście mogą to być zarówno efekty urazów z przeszłości, jak i całkowicie nowe sprawy. Niezależnie od tego, jaki stosunek miało się do tego typu kwestii
Paracetamol, a gorączka.
Niniejszy artykuł ma na celu przedstawienie objawów koronawirus. Te objawy to między innymi: suchy kaszel, gorączka, bóle głowy, brak smaku i tak dalej. Oczywiście media podają różne objawy, a
Suplementy diety pomocne w odchudzaniu
Coraz częściej różne osoby chcą szybko schudnąć, a przy tym wymodelować sobie sylwetkę. Jest to raczej mało realne. Aby uzyskać trwałe efekty, to koniecznie trzeba poświęcić na to
Przyspieszenie regeneracji mięśni
Intensywny trening fizyczny potrafi nieźle dać w kość. Niezależnie czy chodzi o bieganie, długą jazdę na rowerze czy też podnoszenie ciężarów na siłowni - każdy rodzaj aktywności fizycznej

Posted by on mar 16, 2020 in Zdrowie |

Cukrzyca, choroba metaboliczna.

Cukrzyca, choroba metaboliczna.

Jeszcze 50 lat temu jedynym lekarstwem, jakie medycyna miała do zaoferowania chorym na cukrzycę, była niemal głodowa dieta pozbawiona węglowodanów. W dzisiejszych czasach mogą oni żyć niemal normalnie, pracować, uprawiać sport.

 

To niezwykła choroba w Polsce cierpi na nią około 2 mln osób a drugie tyle nie wie, że choruje. To nietypowa choroba ponieważ organizm ginie z głodu wśród obfitości pożywienia, ponieważ brakuje mu hormonu niezbędnego do tego, by pobrać krążący we krwi zapas paliwa zwanego glukozą. Trzustka zawiera miliony wysp insulinowych, to najbardziej aktywny gruczoł trawienno-endokrynny. Mierzy ok. 15 cm i produkuje do 2 litrów soku trawiennego dziennie. Ponadto wytwarza dwa bardzo ważne hormony: insulinę i glukagon, które są niezbędne do przyswajania cukrów.

 

Cukrzyca do niedawna była uważana za chorobę ludzi starszych, jednak obecnie coraz częściej dotyka ona 30-, 40-latków a nawet dzieci. Jest ona przewlekłą chorobą metaboliczną, która pojawia się wtedy, gdy dochodzi do zaburzeń wytwarzania insuliny przez trzustkę lub gdy przyswajanie tego hormonu przez organizm jest nieprawidłowe. Cukrzyca jest uznawana za chorobę nieuleczalną, konieczne zatem jest zaakceptowanie jej i nauczenie się z nią funkcjonować. Życie z nią nie musi być przykre jednak trzeba przestrzegać ściśle wszystkich zaleceń lekarza diabetologa. Dotyczą one trybu życia, diety, a także dawkowania leków i dyscypliny w samodzielnym mierzeniu poziomu cukru we krwi. W zaakceptowaniu tego schorzenia pomaga zrozumienie na czym polega mechanizm trawienia i czemu służy insulina.

 

Jeśli insuliny brakuje mamy do czynienia z cukrzyca typu 1 wynikającą z bezwzględnego braku insuliny. Natomiast kiedy komórki stają się niewrażliwe na działanie insuliny co dzieje się w cukrzycy typu 2 wynikającej ze złego działania insuliny. Według Światowej Organizacji Zdrowia do 2030r. na cukrzycę zachoruje ponad 360mln ludzi to 5-6% społeczeństwa. Aktualnie w Polsce choroba ta dotyka 4% społeczeństwa, z czego połowa nie jest tego świadoma. Dlatego głównym wyzwaniem i celem dla lekarzy, służby zdrowia i całego społeczeństwa jest profilaktyka i wczesne rozpoznawanie cukrzycy, głównie u osób z grupy ryzyka. Aby utrzymać prawidłowy poziom insuliny chory musi koniecznie poznać swoje codzienne zapotrzebowanie energetyczne. Zależy ono od stylu życia, rodzaju wykonywanej pracy, płci, kondycji fizycznej, To pozwoli dietetykowi oraz lekarzowi ustalić ilość węglowodanów, białek i tłuszczy zawartych w pożywieniu. Ustalenie zapotrzebowania energetycznego oraz ułożenie odpowiedniej diety jest podstawą do zdrowego funkcjonowania chorego na cukrzycę.