Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Ziemniaki oraz potrawy z ziemniaków są stałym elementem tradycyjnej kuchni polskiej oraz innych kuchni europejskich. W ostatnim czasie wraz z dynamicznym rozwojem dietetyki i poszukiwań idealnej diety odchudzającej wokół ziemniaków narosło sporo mitów jakoby powinniśmy szukać również alternatyw i ograniczyć spożycie ziemniaków w diecie.
Mimo iż utarło się iż osoby na dietach odchudzających nie powinny jeść ziemniaków należy zauważyć iż zawierają one jedynie około 70 kalorii na 100 gram, kaloryczność ziemniaków często podbija polewanie ich sosami czy smażenie w głębokim tłuszczu. Gotowane ziemniaki są świetnym źródłem błonnika pokarmowego która przyspiesza trawienie, pomaga w prawidłowej perystaltyce jelit oraz obniża poziom cholesterolu. Ziemniaki polecane są osobom chorującym na nadciśnienie ze względu na wysoką zawartość potasu, który skutecznie obniża ciśnienie krwi, niską zawartość sodu oraz zawartość kukoamin. Ziemniaki są również źródłem magnezu, fosforu, cynku, miedzi, mangamu zawierają również cennych dla zdrowia witamin.
Najnowsze komentarze