Wzmocnij Odporność
Metody wzmacniania organizmu przed, w trakcie, po infekcji. Kiedy spada odporność ?
Bohaterem drugiego planu w walce z infekcjami jest niedoceniany pod tym względem przewód pokarmowy. Jest największym organem immunologicznym naszego organizmu. Przewód pokarmowy jest magazynem największej ilości komórek aktywnych immunologicznie. Wynika to z faktu, iż przewód pokarmowy jest szczególnie narażony na czynniki pokarmowe oraz mikrobiologiczne.
Oprócz pełnienia roli tarczy przed szkodliwymi zarazkami, jest to przede wszystkim podstawowa droga, którą dostarczamy substancje pokarmowe, wzmacniające nasz organizm oraz związki mobilizujące nasz układ odpornościowy.
Główną regułą w kwestii podnoszenia naturalnej odporności, która powinna być już przestrzegana od najmłodszych lat, są regularne posiłki. Według zasad optymalnego odżywiania, powinno się spożywać kilka niezbyt obfitych posiłków, a każdy z nich powinien być spożywany z dodatkiem świeżych warzyw lub owoców. Nieregularne, ale za to zbyt obfite posiłki maja negatywny wpływ na działanie układu odpornościowego. Dodatkowo należy wiedzieć, iż posiłki powinny być różnorodne, aby dostarczały wszystkich potrzebnych składników odżywczych, witamin oraz mikroelementów.
Składnikiem diety, który może znacząco wspomóc nasz układ odpornościowy to niewątpliwie czosnek. Zawiera takie witaminy jak: C, PP, B1, B2, B3, prowitaminę A, a także sole mineralne następujących pierwiastków: wapń, potas, magnez oraz mikroelementy: żelazo, miedź, nikiel, kobalt, german, chrom, selen. Spożywanie potraw zawierających czosnek może pomóc zapobiegać chorobom wirusowym, grzybiczym oraz bakteryjnym.
Kolejnym składnik, który powinien być uwzględniony w naszej codziennej diecie to kwasy tłuszczowe omega-3, które zawarte są przede wszystkim w tłustych rybach. Wraz z olejem lnianym mobilizują nasz organizm do produkcji leukocytów, wspomagając działanie układu odpornościowego.
Dbając o naszą odporność, powinniśmy z diecie ograniczyć spożywanie przede wszystkim: margaryny oraz tłuszczy zwierzęcych, produktów mocno przetworzonych, białego pieczywa oraz alkoholu i kofeiny.
źródła:
Najnowsze komentarze