Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Pełnowartościowa dieta.
Zbilansowana dieta
Większość z nas słysząc hasło zbilansowana dieta myśli sobie o tym, że zawiera ona odpowiednią ilość mięsa, warzyw oraz innych składników, które możemy otrzymać w sklepach spożywczych.
Na czym polega mezoterapia mikroigłowa?
Mezoterapia mikroigłowa to dogłębny zabieg igłowy, który pomaga zwiększyć produkcję kolagenu w skórze. Metoda ta jest również nazywana „mezoterapią igłami”.

W mezoterapii mikroigłowej
Czym jest Botox?
Jednym z najbardziej popularnych wśród kobiet zabiegów medycyny estetycznej wykorzystywanym w celu eliminacji oznak starzenia się skóry jest Botox. W wyniku zabiegu dokonuje się przede wszystkim korekcji
Sposoby na piękne paznokcie
Każda kobieta marzy o pięknych i zadbanych paznokciach. Z tego względu nakładamy na nie odżywki oraz malujemy swoje paznokcie na co dzień. Pięknie pomalowane paznokcie wyglądają lepiej i podkreślają
Jak pielęgnować dziecięcą skórę?
Skóra dziecka jest bardzo delikatna i z tego względu wymaga odpowiedniej pielęgnacji, w przeciwnym razie szybko pojawią się na niej podrażnienia, a maluch będzie płakał i nie będzie mógł
Aktywne wakacje - zdobywanie nowych kwalifikacji
Szukasz aktywnych wakacji? Lubisz korzystać z wyjazdu nie tylko relaksując się na plaży, ale także uczyć się nowych rzeczy, rozwijać się i zdobywać nowe osiągnięcia? Obawiasz
Niezbędny gadżet podczas odchudzania.
Moda na odchudzanie nie minie chyba nigdy. Co więcej, co jakiś czas mamy do czynienia z nowymi dietami, które mają raz na zawsze pomóc nam w schudnięciu. Liczymy na to za każdym razem,

Posted by on Mar 16, 2020 in Zdrowie |

Cukrzyca, choroba metaboliczna.

Cukrzyca, choroba metaboliczna.

Jeszcze 50 lat temu jedynym lekarstwem, jakie medycyna miała do zaoferowania chorym na cukrzycę, była niemal głodowa dieta pozbawiona węglowodanów. W dzisiejszych czasach mogą oni żyć niemal normalnie, pracować, uprawiać sport.

 

To niezwykła choroba w Polsce cierpi na nią około 2 mln osób a drugie tyle nie wie, że choruje. To nietypowa choroba ponieważ organizm ginie z głodu wśród obfitości pożywienia, ponieważ brakuje mu hormonu niezbędnego do tego, by pobrać krążący we krwi zapas paliwa zwanego glukozą. Trzustka zawiera miliony wysp insulinowych, to najbardziej aktywny gruczoł trawienno-endokrynny. Mierzy ok. 15 cm i produkuje do 2 litrów soku trawiennego dziennie. Ponadto wytwarza dwa bardzo ważne hormony: insulinę i glukagon, które są niezbędne do przyswajania cukrów.

 

Cukrzyca do niedawna była uważana za chorobę ludzi starszych, jednak obecnie coraz częściej dotyka ona 30-, 40-latków a nawet dzieci. Jest ona przewlekłą chorobą metaboliczną, która pojawia się wtedy, gdy dochodzi do zaburzeń wytwarzania insuliny przez trzustkę lub gdy przyswajanie tego hormonu przez organizm jest nieprawidłowe. Cukrzyca jest uznawana za chorobę nieuleczalną, konieczne zatem jest zaakceptowanie jej i nauczenie się z nią funkcjonować. Życie z nią nie musi być przykre jednak trzeba przestrzegać ściśle wszystkich zaleceń lekarza diabetologa. Dotyczą one trybu życia, diety, a także dawkowania leków i dyscypliny w samodzielnym mierzeniu poziomu cukru we krwi. W zaakceptowaniu tego schorzenia pomaga zrozumienie na czym polega mechanizm trawienia i czemu służy insulina.

 

Jeśli insuliny brakuje mamy do czynienia z cukrzyca typu 1 wynikającą z bezwzględnego braku insuliny. Natomiast kiedy komórki stają się niewrażliwe na działanie insuliny co dzieje się w cukrzycy typu 2 wynikającej ze złego działania insuliny. Według Światowej Organizacji Zdrowia do 2030r. na cukrzycę zachoruje ponad 360mln ludzi to 5-6% społeczeństwa. Aktualnie w Polsce choroba ta dotyka 4% społeczeństwa, z czego połowa nie jest tego świadoma. Dlatego głównym wyzwaniem i celem dla lekarzy, służby zdrowia i całego społeczeństwa jest profilaktyka i wczesne rozpoznawanie cukrzycy, głównie u osób z grupy ryzyka. Aby utrzymać prawidłowy poziom insuliny chory musi koniecznie poznać swoje codzienne zapotrzebowanie energetyczne. Zależy ono od stylu życia, rodzaju wykonywanej pracy, płci, kondycji fizycznej, To pozwoli dietetykowi oraz lekarzowi ustalić ilość węglowodanów, białek i tłuszczy zawartych w pożywieniu. Ustalenie zapotrzebowania energetycznego oraz ułożenie odpowiedniej diety jest podstawą do zdrowego funkcjonowania chorego na cukrzycę.