Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Nadciśnienie tętnicze - przyczyny, objawy, leczenie.
O nadciśnieniu tętniczym mówimy, gdy wartość ciśnienia krwi po trzech pomiarach wynosi ponad 160/95 mm Hg (milimetrów słupa rtęci). Ta choroba przez długi czas może
Jak zachować wieczną młodość
Pragnienie wiecznej młodości jest często spotykane u kobiet, które nie chcą aby ich ciało zaczęło się starzeć. Przypadłość ta również coraz częściej dotyka mężczyzn. Dzieje się tak między
Chlorofil w płynie jako uzupełnienie diety
Chlorofil w płynie to specyfik, który na dłuższą metę może znacząco przysłużyć się całemu organizmowi. Spożywanie chlorofilu w odpowiednich ilościach pomoże skutecznie i trwale
Przeciwwskazania. Makijaż permanentny - skutki uboczne i przeciwwskazania. Skutki uboczne makijażu permanentnego brwi
Choć makijaż permanentny jest zabiegiem stosunkowo bezpiecznym, istnieją pewnie przeciwwskazania do
Domowy peeling
O konieczności i dobroczynności peelingu nie trzeba chyba przekonywać żadnej kobiety. Peeling jest jednym z najpopularniejszych kosmetyków do ciała. Peeling pomaga zadbać o skórę przekształcając łazienkę
Dlaczego warto wybrać lakier hybrydowy?
Coraz większą popularnością wśród kobiet cieszą się hybrydowe lakiery po paznokci. Są to lakiery, które utrwalamy przy pomocy specjalnej lampy LED. Na paznokieć nakładane są kolejno:
Idealne miejsce na zaręczyny
Zaręczyny to niezwykle istotny moment w życiu każdego człowieka. Chcemy, aby był on wyjątkowy, magiczny i romantyczny. Wokół tej chwili narasta wiele oczekiwań. Nic więc dziwnego, że planując

Posted by on mar 16, 2020 in Zdrowie |

Cukrzyca, choroba metaboliczna.

Cukrzyca, choroba metaboliczna.

Jeszcze 50 lat temu jedynym lekarstwem, jakie medycyna miała do zaoferowania chorym na cukrzycę, była niemal głodowa dieta pozbawiona węglowodanów. W dzisiejszych czasach mogą oni żyć niemal normalnie, pracować, uprawiać sport.

 

To niezwykła choroba w Polsce cierpi na nią około 2 mln osób a drugie tyle nie wie, że choruje. To nietypowa choroba ponieważ organizm ginie z głodu wśród obfitości pożywienia, ponieważ brakuje mu hormonu niezbędnego do tego, by pobrać krążący we krwi zapas paliwa zwanego glukozą. Trzustka zawiera miliony wysp insulinowych, to najbardziej aktywny gruczoł trawienno-endokrynny. Mierzy ok. 15 cm i produkuje do 2 litrów soku trawiennego dziennie. Ponadto wytwarza dwa bardzo ważne hormony: insulinę i glukagon, które są niezbędne do przyswajania cukrów.

 

Cukrzyca do niedawna była uważana za chorobę ludzi starszych, jednak obecnie coraz częściej dotyka ona 30-, 40-latków a nawet dzieci. Jest ona przewlekłą chorobą metaboliczną, która pojawia się wtedy, gdy dochodzi do zaburzeń wytwarzania insuliny przez trzustkę lub gdy przyswajanie tego hormonu przez organizm jest nieprawidłowe. Cukrzyca jest uznawana za chorobę nieuleczalną, konieczne zatem jest zaakceptowanie jej i nauczenie się z nią funkcjonować. Życie z nią nie musi być przykre jednak trzeba przestrzegać ściśle wszystkich zaleceń lekarza diabetologa. Dotyczą one trybu życia, diety, a także dawkowania leków i dyscypliny w samodzielnym mierzeniu poziomu cukru we krwi. W zaakceptowaniu tego schorzenia pomaga zrozumienie na czym polega mechanizm trawienia i czemu służy insulina.

 

Jeśli insuliny brakuje mamy do czynienia z cukrzyca typu 1 wynikającą z bezwzględnego braku insuliny. Natomiast kiedy komórki stają się niewrażliwe na działanie insuliny co dzieje się w cukrzycy typu 2 wynikającej ze złego działania insuliny. Według Światowej Organizacji Zdrowia do 2030r. na cukrzycę zachoruje ponad 360mln ludzi to 5-6% społeczeństwa. Aktualnie w Polsce choroba ta dotyka 4% społeczeństwa, z czego połowa nie jest tego świadoma. Dlatego głównym wyzwaniem i celem dla lekarzy, służby zdrowia i całego społeczeństwa jest profilaktyka i wczesne rozpoznawanie cukrzycy, głównie u osób z grupy ryzyka. Aby utrzymać prawidłowy poziom insuliny chory musi koniecznie poznać swoje codzienne zapotrzebowanie energetyczne. Zależy ono od stylu życia, rodzaju wykonywanej pracy, płci, kondycji fizycznej, To pozwoli dietetykowi oraz lekarzowi ustalić ilość węglowodanów, białek i tłuszczy zawartych w pożywieniu. Ustalenie zapotrzebowania energetycznego oraz ułożenie odpowiedniej diety jest podstawą do zdrowego funkcjonowania chorego na cukrzycę.