Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Cholesterol, wpływ na zdrowie i jego znaczenie dla organizmu.
Cholesterol jest substancją tłuszczową niezbędną do budowy wielu komórek w naszym organizmie. Jego dwa podstawowe źródła w organizmie to wątroba, w której
Pełnowartościowa dieta.
Zbilansowana dieta
Większość z nas słysząc hasło zbilansowana dieta myśli sobie o tym, że zawiera ona odpowiednią ilość mięsa, warzyw oraz innych składników, które możemy otrzymać w sklepach spożywczych.
Dieta ketogeniczna jest wymagająca? Nie mniej niż inne!
Może się wydawać, że to dieta idealna - zakłada przecież spożywaniu tłuszczy, które, jak wiemy, są nośnikami smaku, a smak... to coś, co lubią wszyscy.

 
W
Owłosienie na skórze - jak się pozbyć?
Chyba każda kobieta doskonale zna ten problem - włosy wyrastające w różnych częściach ciała. Najczęściej niechciane owłosienie usuwane jest z nóg oraz spod pach. Akurat te miejsca
Niechciane pamiątki
Blizny powstałe w wyniku zabiegów lub urazów ma chyba każdy z nas – jedni mniejsze, inni większe i bardziej widoczne. W zależności od miejsca, w którym się znajdują, mogą być niewidoczne i nie istotne
Zmniejszanie dolegliwości bólowych kręgosłupa
Jedną z najczęściej pojawiających się dolegliwości bólowych u osób w średnim i starszym wieku są bóle kręgosłupa. Jest takie powiedzenie, że na dolegliwości odczuwane na starość
Centymetry nie zawsze mają znaczenie!
Możliwość określenia kształtu ciała jest pierwszym krokiem do znalezienia najbardziej odpowiedniego dopasowania do konkretnej sukienki. Styl to nie tylko noszenie najmodniejszych

Posted by on Mar 30, 2020 in Zdrowie |

Cholesterol, wpływ na zdrowie i jego znaczenie dla organizmu.

Cholesterol, wpływ na zdrowie i jego znaczenie dla organizmu.

Cholesterol jest substancją tłuszczową niezbędną do budowy wielu komórek w naszym organizmie. Jego dwa podstawowe źródła w organizmie to wątroba, w której jest produkowany oraz żywność pochodzenia zwierzęcego.

 

Cholesterol przemieszcza się po naszym ciele, ulegając w wątrobie kolejnym przemianom, w postaci cząstek zbudowanych z tłuszczy i białek. Te cząstki dzielą się na dwa zasadnicze rodzaje: LDL “zły” cholesterol, który powstaje w wątrobie i w większości składa się z cholesterolu i trójglicerydów, jest to cząsteczka o niskiej gęstości białka. Wysokie stężenie LDL we krwi jest przyczyną powstawania miażdżycy naczyń krwionośnych i w konsekwencji powstawania chorób serca. Transportowany przez nie cholesterol odkłada się w żyłach i w tętnicach. HDL jest potocznie nazywany “dobrym” cholesterolem, wynika to z ochronnego działania HDL na ściany naczyń krwionośnych. HDL Jest cząsteczką o wysokiej gęstości białka oraz mniejszej niż w LDL zawartości cholesterolu i trójglicerydów.

 

Cząsteczka HDL dociera do poszczególnych komórek organizmu i odbiera z nich nadmiar cholesterolu pozostawiony przez lipoproteiny LDL. Następnie transportuje go s powrotem do wątroby, gdzie ulega dalszym przemianom. Cholesterol służy także do produkcji niektórych hormonów, np. kortyzolu, który zwiększa stężenie glukozy we krwi w sytuacjach stresowych. Jest również niezbędny do syntezy witaminy D w organizmie. Spożywając zbyt dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych organizm jest stymulowany do produkcji cholesterolu. Wtedy nadmiar cholesterolu przedostaje się do krwioobiegu i odkłada w ścianach tętnic, co prowadzi do miażdżycy. Nasycone kwasy tłuszczowe znajdują się w żywności pochodzenia zwierzęcego, przede wszystkim w tłustym mięsie, maśle, jajach, serach, mleku, wysokotłuszczowych produktach oraz wyrobach cukierniczych.

 

Regularne spożycie błonnika pokarmowego, warzyw surowych oraz pieczywa razowego jest częścią codziennej, zdrowej diety pomagającej kontrolować nadmiar cholesterolu LDL w organizmie. Dodatkowo wysiłek fizyczny wspomaga nasza odporność, wzmacnia mięśnie, podnosi wytrzymałość fizyczną i psychiczną a przede wszystkim redukuje stężenie “złego” cholesterolu. Aktywność fizyczna stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej oraz pracę wątroby odpowiedzialnej za przetwarzanie cholesterolu. U osób regularnie uprawiających sport zwiększa sie we krwi stężenie “dobrego” cholesterolu HDL. Nawet lekkie ćwiczenia wzmocnią organizm a najlepsze rezultaty osiąga się, uprawiając sporty wytrzymałościowe: jazda na rowerze, pływanie czy bieganie.